waarom zijn vragen belangrijker dan antwoorden?

We denken allemaal. Maar we denken vanuit het verleden. Vanuit wat we hebben meegekregen van onze ouders, opleiding, omgeving, waarden, vooroordelen en cultuur en wat we ons vervolgens zelf daaruit hebben eigen gemaakt. Wat we in het nu zien, toetsen we aan wat we al kennen. Ons brein is lui en denkt vaak volgens vastgestelde denkroutines.

En door die bril met dikke glazen kijken we naar het heden.

Niet-weten

Hoogste tijd om dit te onderzoeken en weer met een open blik, vol verwondering en nieuwsgierigheid naar de wereld te kijken. Als je helder hebt hoe je denkt, word je vrijer en creatiever. Is er meer ruimte, om wijsheid te laten ontstaan.

De enige echte wijsheid, zei de wijsgeer Socrates, is te weten dat je niets weet. “Ik ben de wijste man ter wereld, want ik weet één ding, en dat is dat ik niets weet” zei hij. Het was zijn gewoonte om alles in twijfel te trekken. En hij moedigde mensen aan om zelf te denken en niet alleen te vertrouwen op het oordeel van anderen.

Er zijn eigenlijk maar twee onderwerpen

Over welke thema je ook wil spreken, je kunt het uiteindelijk toespitsen op twee hoofdonderwerpen, het gaat over liefde of over angst. En over het denken daarover. Hoe je denkt over de gedachten die je daarover hebt.

Als je beseft dat de focus ligt op het denken over, kan je het over elk thema hebben, maar gaat het uiteindelijk over jouw denken. Hoe je beter in plaats van meer kan nadenken en hoe je dat kan verruimen en vernieuwen en verfijnen. 

Dan brengen vragen je dichter bij dat waar het jou om gaat. Die brengen je gedachten en vastgezette aannames in beweging.

Net als Socrates zichzelf vragen stelde. Bevraag je wat je meende te weten. Dan ga je beseffen, dat denken, de woorden en begrippen die je gebruikt de werkelijkheid vaak tekort doen. En juist daar waar je in het denken vastloopt kunnen nieuwe denkvormen ontstaan.

Als je anders kunt leren denken, heb je meer vrijheid en ga je het oorspronkelijke thema waar je mee zat vanzelf anders zien. Je leert een ander verhaal te vertellen. Precies daar waar je in je verhaal vast loopt en niet meer verder kan, daar zit de wijsheid van verandering. Ontstaat het niet-weten.

Het zal je dank ook niet verbazen dat de vragen belangrijker zijn dan het antwoord. Want direct antwoorden op de vraag, levert veelal antwoorden op vanuit oude denkpatronen. De vraag ontwijken helpt evenmin. Juist door de vraag te blijven stellen, als een mantra te herhalen en in de dagen met je mee te nemen, komt er helderheid.

Het Universum helpt

En niet zelden komt het Universum je dan een handje helpen. Doordat je de energie van de vraag in je hebt, zullen er mensen, dingen en gebeurtenissen op je pad komen, die je helpen met je vraag. Zulke gebeurtenissen noemen we Synchroniciteit. Eenvoudig gezegd is dat toeval, dat zo toevallig is, dat het geen toeval meer kan zijn.

Het gaat om de goede vraag. En die ontstaat door alles in twijfel te trekken, door een thema van alle kanten te bekijken. Tot je voelt, ja hier gaat het over.

Waarom zijn vragen belangrijker dan antwoorden?

Vragen zijn mega belangrijk! Ze zijn de basis om dingen te onderzoeken en te begrijpen, en om de wereld om ons heen te snappen. Als we vragen stellen, kunnen we info verzamelen, slimmer worden, hypotheses bedenken, nieuwe inzichten krijgen, frisse ideeën verzinnen, verschillende invalshoeken ontdekken, problemen spotten en oplossingen vinden.

Vragen stellen helpt ons om onze gedachten te ordenen, ons begrip van een bepaald onderwerp te verdiepen, en om kritisch na te denken over de info die we hebben en onze eigen vooroordelen en beperkingen te herkennen.

Maar je hebt toch ook antwoorden nodig?

Oké, antwoorden kunnen ons wel een bepaald begrip geven, maar zonder de juiste vragen te stellen, kunnen we onszelf beperken tot een oppervlakkig begrip van een onderwerp. Daarom is het mega belangrijk om goede vragen te stellen om kritisch te kunnen denken, en kennis en begrip te vergaren. En soms zijn antwoorden gewoon niet genoeg, of ze zijn zelfs fout!

Vragen geven ons juist de kans om dieper na te denken en betere, meer accurate antwoorden te vinden.

Communiceren

Oh, en vragen helpen ons ook om beter te communiceren en om te begrijpen wat andere mensen denken en voelen. Door vragen te stellen, kunnen we beter begrijpen waarom anderen bepaalde standpunten innemen en kunnen we opheldering krijgen over wat ze bedoelen.

Dus ja, vragen zijn super belangrijk omdat ze ons helpen om slimmer te worden, beter te communiceren, en om dieper na te denken voor nieuwe inzichten.

Vorig bericht
Hebben we alle antwoorden al in ons?
Coach voor vrouwen van boven de 50

Over Minke Brik

Als alignment teacher & synchroniciteitsexpert spreek ik veel talentvolle vrouwen die net als jij prachtige plannen en ideeën hebben waar de wereld ook echt behoefte aan heeft. Het is mijn passie om aan zoveel mogelijk mensen te leren hoe je een ontvangststation wordt voor synchroniciteit, voor de boodschappen van het Universum, zodat je leven makkelijker, simpeler en vooral plezieriger wordt!

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.