Wat betekenen je dromen?

Dromen, boodschappen van de nacht

  • dit artikel verscheen in het online magazine Vrouw & Passie

Dromen. Wat zijn deze wonderlijke verhalen van de nacht? Al in de bijbel wordt over dromen gesproken. En wist je dat ieder mens droomt, ook al denk je van niet?
Ik zie dromen als boodschappen van het Universum. Ze vertellen jou, in hun eigen specifieke taal wat er in je leven speelt.

Hoe onthoud ik ze?

Veel mensen menen dat ze niet dromen. Of ze kunnen ze niet onthouden. Als je echt nieuwsgierig bent naar je dromen, kun je leren om ze beter te onthouden. Voor het slapen gaan kun je om een droom vragen, waarmee je je onbewuste focust op het onthouden van je droom. Leg een notitieblokje bij je bed. Kan je je de droom niet herinneren, schrijf je gevoel of je gedachten op. Door dit regelmatig te doen, heb ik al vaak mensen spontaan horen uitroepen dat ze een droom kregen!

Hoe kunnen we de dingen die we menen te kennen eigenlijk kennen?

Waarom is je droom toch zo raadselachtig? Waarom krijgen we niet een simpel duidelijk verhaal te horen? De taal van de dromen komt juist in archetypische, mythische beelden, zodat zij voorbij het verstand gaat en direct je Ziel, je diepere weten beroert. Zo beroert de droom je op een veel diepere laag dan alleen feiten dat kunnen. Iedere droom is uniek en alleen van jou.

Vertellen

Omdat je dromen juist voor jou zelf niet eenvoudig te begrijpen zijn, is het goed om ze aan een vertrouwd persoon te vertellen. Jij hebt zelf soms een blinde vlek, daar waar de droom voor je partner of vriendin misschien onmiddellijk helder is. En ook door te vertellen begin je vaak spontaan zelf je dromen met gebeurtenissen in je dagelijks leven te associëren.

“Iemand die een droom heeft dient deze aan drie goede vrienden te onthullen, zodat zij hem goed gezind kunnen zijn en zij woorden kunnen spreken die hem ten goede komen.”

(Zohar 1:200a, Kaballah)

Zoals het belangrijk is om de droom zo nauwkeurig mogelijk te vertellen, is het ook een kunst om objectief en onbevangen te kunnen luisteren. Want hoe bizar kunnen ze soms zijn ?

Net als in de film

Je dromen zijn vaak allesbehalve helder voor jou zelf. Er gebeurt zoveel en er komen mensen in voor die soms wel, soms niet op iemand lijken of meerdere personen tegelijk zijn. Het is je man, maar hij lijkt op een collega.  Het is een heel verhaal. Net als in een film, boek of toneelstuk heeft dat verhaal een structuur.

Er is altijd een introductie waarin de scène, het tijdsbeeld en de spelers duidelijk worden. Dan komt er een verwikkeling die leidt tot een crisis. En dan volgt de oplossing die de dromer er voor heeft. Die er ook geen kan zijn. En ook dat zegt iets over het dagelijks leven.

Kom van Mars

Wat gebeurt er? Wie komen er allemaal in voor? Komen er helemaal geen mensen in voor? En wat zegt dat?

In elke droom komt een persoonlijk en een archetypisch element voor.

Als we dromen over onze tanden die uitvallen, moeten we dan een afspraak maken met de tandarts of is het meer psychisch bedoeld?

Doe alsof je van Mars komt en vraag je bij de elementen in je droom af wat het jou zegt en welke associaties erbij krijgt. Neem niks als vanzelfsprekend aan. Heb je er geen persoonlijke herinnering aan is het een universeel verhaal, een oerverhaal wat we allemaal kennen.

Soorten en Symbolen

Er zijn bemoedigende en waarschuwende dromen. Verwerkingsdromen, vlieg-, val- en vluchtdromen. Wereldberoemde dromen. Leer- en examendromen, lucide dromen.

In droom encyclopedieën en droomwoordenboeken en sites worden symbolen verklaard.

Ondanks dat archetypen, symbolen, mythen of sprookjes universeel zijn, moet je nooit uit het oog verliezen dat jouw droom jouw persoonlijke verhaal is. Je kunt de woordenboeken eventueel wel raadplegen, maar ga ook dan vooral op je intuïtie af, of het wel bij jou resoneert. En hoe dat symbool voorkomt in de context van jouw droom.

Nachtmerries

Word je wel eens wakker uit een nachtmerrie? Zo eentje waarvan je rechtovereind in je bed zit en dan met een zucht van verlichting beseft, oh gelukkig ik heb het maar gedroomd?

Het is absoluut geen pretje om zwetend wakker te worden met kloppend hart. Het is vaak letterlijk een wake up call, zo’n enge droom met monsters, ongelukken, achtervolgingen, geliefden die overlijden en dergelijke.

Weet dat er niets voor niets is in het Universum. En hoe moeilijk te geloven soms, ook nachtmerries zijn hulp. Door je te visualiseren dat je het monster aankijkt en vraagt wat hij wil bijvoorbeeld.

Geschenken van het Universum

Er zijn eindeloos veel aspecten aan de droom en we zullen ze nooit allemaal kennen. En er zijn allerlei manieren waarop je dit mooie geschenk, deze boodschap, het beste uit kan pakken en kan gebruiken op je levenspad.
Als je vertrouwt op het Universum, je wensen toevertrouwt en de uitkomst vervolgens los laat, gaat het Universum aan het werk en zul je de dromen krijgen die jij nodig hebt.

Wil je meer van je dromen snappen? Vraag hier het e-book aan met Twaalf Tips om je Dromen Beter te Begrijpen!

Vorig bericht
Toeval bestaat niet, Synchroniciteit wel
Volgend bericht
De haters, klagers en nee zeggers
Coach voor vrouwen van boven de 50

Over Minke Brik

Als alignment teacher & synchroniciteitsexpert spreek ik veel talentvolle vrouwen die net als jij prachtige plannen en ideeën hebben waar de wereld ook echt behoefte aan heeft. Het is mijn passie om aan zoveel mogelijk mensen te leren hoe je een ontvangststation wordt voor synchroniciteit, voor de boodschappen van het Universum, zodat je leven makkelijker, simpeler en vooral plezieriger wordt!

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.