“Stop met zoeken buiten je, want je hebt alle antwoorden al in je”
Je hebt het vast wel eens gehoord. Zo’n zin waar je niet op zit te wachten als je twijfelt of ergens niet uit komt.
Is dat zo, hebben we alle antwoorden al in ons?
Ervan uitgaande dat we in dit Universum allemaal één zijn en compleet, zouden we alle wijsheid, kennis en intuïtie in ons moeten hebben. Maar omdat we ook mens zijn is het niet altijd makkelijk om daar bij te komen.
Vanaf dat we geboren worden ontwikkelen we gedachten, overtuigingen, emoties en conditioneringen door onze omgeving en onze cultuur. Het zijn verhalen die we van het verleden hebben gemaakt en in de toekomst meenemen. Deze bepalen vanuit welke geloofssystemen we denken en handelen en hoe we onszelf en anderen zien. We zitten veel in ons hoofd. Leven vaak op de automatische piloot en reageren vanuit gewoonte en aannames in plaats vanuit verwondering en nieuwsgierigheid.
In plaats van in het hier en nu te leven en te voelen hoe het nu echt met ons is. Wat ons lichaam, ons gevoel en onze intuïtie te vertellen hebben.
Antwoorden in ons zelf
Hoewel het waar kan zijn dat we alle antwoorden in ons zelf hebben, kan het soms lastig zijn ze door al die conditioneringen te vinden en te begrijpen. Door te mediteren, mindfulness te doen, in een dagboek te schrijven (in flow schrijven) of simpelweg stil te zijn en te luisteren wat er in ons leeft voelen we instinctief wat er is en wat er nodig is. Breken we door die beperkende lagen heen.
Als we vragen hebben die te maken hebben met persoonlijke ervaringen, kennis en vaardigheden hebben we die antwoorden in ons, omdat we ons bewust zijn van die ervaringen, gedachten en motivaties.
Soms is het nodig om externe bronnen te raadplegen om een breder en ander perspectief te krijgen.
Antwoorden via anderen
Dan kan het fijn zijn de hulp van anderen te zoeken, zoals van een therapeut, coach of vriendin, om ons te helpen onze eigen gedachten en emoties te begrijpen en ons te begeleiden met het stellen van vragen.
Of die informatie klopt, voelen we toch weer zelf. Zelfs als we weerstand voelen of de pest in hebben over wat er gezegd wordt.
En we kiezen hulp vaak intuïtief. Herken je dat? We vragen bijvoorbeeld niet onze ouders, omdat we al weten wat die zullen zeggen. We kiezen die vriend of collega, omdat we het gevoel hebben, dat die zal zeggen wat we eigenlijk diep van binnen al weten of graag willen horen.
Specialistische kennis en vaardigheden leren we in opleidingen, cursussen en trainingen. Vaardigheden oefenen, deskundigen raadplegen, vakmensen inschakelen. Alhoewel ik me afvraag, als we in een onbekende situatie komen en we zouden heel intensief en open naar onze intuïtie luisteren, dan zouden we waarschijnlijk nog verbazend veel voor elkaar krijgen.
Antwoorden volgens de Tao
Ook in het Taoïsme, een Chinese levensfilosofie wordt vertrouwd op innerlijke wijsheid, de wijsheid van het Universum. Een Taoïst probeert zich niet te verzetten tegen de loop der dingen, maar er spontaan en bewust mee om te gaan.
Wat me doet denken aan de uitspraak van Byron Katie: “We lijden en hebben alleen stress als we ons verzetten tegen dat wat is“. Het anders willen kost energie en frustratie. Je kunt alleen een zo goed mogelijk antwoord geven op de situatie zoals die plaats vindt.
En heb je dat wel eens gemerkt? Dat je sommige problemen kan laten zijn en dat ze zich dan in de tijd vanzelf oplossen?
De kern van het volgen van de Tao, is “Wu Wei”, wat betekent: niet doen (niet te verwarren met niets doen). Of handelen door niet te handelen. Verblijven in niet weten.
Het idee is om actie te ondernemen die in overeenstemming is met de natuurlijke loop van het Universum en niet te forceren. Door op het Universum te vertrouwen worden acties natuurlijker, effectiever en verlopen ze in flow en moeiteloos, waardoor er creativiteit en bijzondere prestaties ontstaan.
Synchroniciteit
Dat wil niet zeggen dat je helemaal niks doet. Als je een vraag of probleem hebt, neem je die mee je dag in. En je volgt je intuïtie. Wat kan betekenen dat je midden op de dag het gevoel krijgt om een boek te lezen of de stad in te gaan. En dan kan het zomaar zijn, dat je net iets leest of iemand ontmoet, die precies de oplossing van jouw probleem heeft.
Zulk toeval wordt ook wel Synchroniciteit genoemd. Twee gebeurtenissen die zo toevallig zijn, dat ze voor degene die ze waarneemt een bijzondere betekenis of oplossing bieden.
Als je zo intuïtief leeft, ga je ervaren, dat wat jij zoekt jou vindt. Je hoeft niet op zoek te gaan, het enige wat jij hoeft te doen is openstaan voor je gevoel, instinct, buikgevoel, hart of intuïtie (hoe jij dat diepere gevoel binnenin jou ook maar noemen wil) daar naar luisteren en het volgen. Ook al lijkt het heel gek.
En wordt tegelijk ontvangststation voor de boodschappen van het Universum om je heen, in de vorm van o.a. symbolen, teksten, ontmoetingen en toevalligheden. Want zo binnen, zo buiten. Wat in jou leeft, wordt in je buitenwereld weerspiegeld.
Dus ja, de antwoorden zijn al in ons, maar soms moeten we een handje geholpen worden.
En waarom antwoorden eigenlijk niet zo belangrijk zijn, vertel ik je in het volgende blog…